fbpx
dr todorovic simpozijum usrs fulldent

Uz podršku Total Dent i FullDent održan simpozijum Udruženja stomatologa RS

Udruženje stomatologa Republike Srpske obilježilo je proteklog vikenda jubilej svog rada. U subotu, 8. decembra 2018. godine, u „Kristalnoj Sali“ hotela Bosna u Banjaluci održan je simpozijum USRS, a tom prilikom stručna javnost je bila u prilici da prisustvuje i uživa u interesantnim predavanjima eminentnih stručnjaka iz Bosne i Hercegovine i zemalja regiona.

Program predavanja u tematskom smislu je bio raznovrstan, teme su bile aktuelne i savremene, a obuhvaćena su predavanja od implantologije, preko stomatološke protetike pa sve do dječije i preventivne stomatologije i endodoncije. Prema riječima učesnika, skup je uspio da odgovori na sva aktuelna pitanja moderne stomatologije.

I ovog puta je, kao i proteklih nekoliko sličnih skupova, jedan od glavnih pokrovitelja stručnog okupljanja bio zubotehnički laboratorij FullDent iz Banjaluke, dobro poznato i priznato ime u stomatološkim krugovima zemlje i inostranstva. Doprinos FullDenta u razvoju i unapređenju ovdašnje stomatologije nije ostao nezapažen pa je shodno obilježavanju dvadesete godišnjice rada USRS predsjednik ovog udruženja dr Saša Dabić uručio plaketu zahvalnicu Nenadu Đukanoviću, vlasniku i direktoru zubotehničkog laboratorija FullDent.

USRS FullDent simpozijum

Kao što dolikuje pokrovitelju ovakvih stručnih skupova, zubotehnički laboratorij FullDent je odlučio da ovogodišnjem simpozijumu daruje predavanje čuvenog dr Aleksandra Todorovića, profesora Stomatološkog fakulteta u Beogradu.

-Kada je riječ o saradnji ovakvog tipa iskoristili smo priliku da ugostimo prof. Todorovića u prostorijama našeg laboratorija i bliže ga upoznamo sa proizvodnim procesom laboratorija. Bila nam je čast i privilegija da čujemo profesorovo stručno mišljenje o našem laboratoriju, a sa posebnim oduševljenjem ćemo prihvatiti svaku njegovu sugestiju kako bismo unaprijedili naš cijeli proizvodni proces i na taj način nastavili napredovati u korak sa rapidnim razvojem moderne stomatologije, rekao je direktor laboratorija, Nenad Đukanović.

Za vrijeme predavanja čuvenog profesora, Kristalna sala hotela Bosna bila je očekivano popunjena do posljednjeg mjesta. Tema predavanja je bila vezana za cirkonijum materijal koji je ujedno i materijal koji dominira modernom stomatologijom, a naziv predavanja je simbolično bio formulisan kao pitanje „Šta je novo kod cirkonija keramike?“, sa ciljem da odgovori na sva aktuelna pitanja i nedoumice kada je u pitanju ovaj materijal.

Simpozijum USRS FullDent

Učesnici simpozijuma ističu da je predavanje dr Todorovića bilo pitko, dinamično i krajnje interesantno, te je ispunilo očekivanja i razriješilo sve neodoumice koje su imali u proteklom periodu vezano za ovaj materijal, a ticalo se evolucije cirkonijuma od njegove prve pojave na ovim prostorima pa do danas.

Na jedan krajnje nekonvencionalan i interesantan način prof. dr Todorović je pokušao i uspio da pokaže evoluciju ovog materijala kroz svoje lično iskustvo u kliničkom radu. Pomno i detaljno uz fotografije svih slučajeva sa kojima se susretao, uz oduševljnje i niz radoznalih pitanja publike, prof. dr Todorović je uspio da razjasni sve neodoumice vezane za cirkonijum i donio krajnji zaključak „u modernoj stomatologiji trenutno nema boljeg materijala kad su u pitanju estetske i fizičke karakteristike“ odnosno ne postoji materijal koji istovremeno ima podjednako dobre estetske i fizičke indekse.

Krunica keramika cirkonijum

Kao zaključak se nametnula činjenica da na stomatolozima ostaje da prate razvoj stomatoloških materijala i u budućnosti budu svjedoci naprednijeg cirkonijum materijala ili možda nekog novog materijala koji će zadovoljiti sve kriterijume moderne stomatologije.

U sklopu Simpozijuma održana je i radionica Style Italiano uz podršku renomirane kompanije 3M, a u organizaciji kompanije Total Dent, koja je zvanični distributer 3M za Republiku Srpsku.

USRS simpozijum FullDent